Всяка една стока има определен срок на годност и безпроблемна експлоатация, която производителят дава на потребителите.  В  гаранцията задължително се посочва периодът, при който, ако възникне някакъв проблем, трябва да се отстрани. Когато обаче този период мине,  отговорността за поддръжката пада изцяло върху купувача.

Поддръжка и срок на експлоатация

Всеки един модел врата притежава гаранционен срок.

Входните блиндирани врати също имат такъв. През този период търговецът/производителят трябва да отстрани евентуални проблеми по вратата или по нейния монтаж.

За да служи една врата по-дълго време, трябва периодично да се смазват механичните части.

Проблемът с пантите е сред най-често срещаните. Според вида си те биват: осеви, летящи, лагерни. Най-често тяхната поддръжка се състои в смазването им със спрей, който е специално предназначен за това.

Лагерните панти се използват при по–масивните интериорни врати. Те се фиксират при монтаж на вратата. В повечето случаи се използват при без фалцовите врати, които нямат точно определена посока на отваряне. Поддръжката им става лесно, като е необходимо да се напръскат със спрей или да се намажат с машинно масло.

Другите подходящи панти за интериорните врати са осевите. За тях трябва да изберем посоката на отваряне още при закупуването на вратата. Неудобството при тях е, че не могат да бъдат регулирани във височина, тъй като идват разпробити в касата и крилото.

Летящите панти са най-практичните от всички модели, за които споменахме досега. Те се поставят на обществени сгради, където потокът от хора е доста голям. Често биват поставяни на врати на офиси, заведения за хранене и други. При тях структурата е различна и експлоатационният период е повече.

На който и да е модел панти да се спрем, трябва да знаем, че както всяко нещо, така и те имат нужда от грижа и поддръжка, за да може да се радваме на тяхната функционалност.

Видове панти при интериорните врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *