Има случаи, когато изграждането на праг е неизбежно, заради  различните нива на пода в съседните стаи. Понякога домакинствата специално изграждат прагове, предвидени при строежа на къщата. Всеки от тях е воден от желанието за постигане на определена цел.

Прагът се явява декоративен и функционален елемент. В интериорния дизайн той играе ролята на детайл, заедно с цокъл очертава периметър. От гледна точка на експлоатацията, прагът има както положителни качества, така и отрицателни. Вижте следните съвети от Врати Варна и преценете, дали имате нужда от праг или не.

Предимства от наличието на праг:

  • При готвене миризмата от една стая, например кухня, не нахлува в другите.
  • Плътността при затворената врата осигурява отлична звукоизолация.
    Повишава се усещането за комфорт.
  • Когато е затворена вратата има постоянна циркулация на въздуха.

Предимства от липсата на праг

  • По удобно се почистват стаите, когато няма прагове.
  • Няма в какво да се спънете при излизане или влизане в стаята.

Да се постави или да не постави праг?

Дали да има или да няма праг, зависи от предназначението на помещението.

Кухня: Ако вратата е на кухнята, необходимостта от вентилация е много важна, особено ако се готви на газ. При затворена врата газта изгаря кислорода, което не трябва да се позволява. Ако няма праг, въздухът ще влиза по-лесно. В този случай не се препоръчва изграждане на праг. Ако няма газова бутилка и не се експлоатира печка на газ от сутрин до вечер, следователно прага ще играе полезна роля, като изолира миризмите, които могат да преминат в другите стаи.

Спалня и детска стая: Тези стаи създават индивидуална зона за почивка и сън, дават възможност на човек да бъде сам със себе си, за четене, правене на йога и т.н. Те трябва да бъдат изолирани. Няма да бъдат в състояние да осигурят добра звукоизолация, ако под крилото на вратата има процеп.

Баня, WC: Постоянно горещата пара и влага остава в банята и с помощта на вентилация се изпарява, ако вратата е затворена. Ако вратите са отворени, влагата ще навлезе в помещенията. Същия резултат ще се получи, ако вратата не се затваря плътно до пода.

Винаги ли е необходим праг?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *