Интериорна врата заема важно място при интериора на стаята. Тя служи не само като пречка за шума разграничава пространството и ви позволява да се уедините, но се явява и като забележителен предмет на декор. Да се заемете с декорирането на вътрешна врата може да ви мотивират няколко причини:

Първо, въпреки огромния избор от готови (и много атрактивни) интериорни врати, понякога е много трудно да се намери подходящ модел. Понякога всички врати изглеждат като една и съща – „Виждал съм това и при съседите“ или „това е като вратата в нашия офис“. Повторение и закупуване на нещо, което е станало банално и неоригинално, навярно не ви се иска, след като вашия интериор е уникален, вратата трябва да съответства на него и също да бъде уникална.

На второ място, дори и една стара врата с драскотини, излющена боя и петна, често не искаме да заменим с нова! След всяка замяна на вратата – това е подмяна на касата, което е свързано с прах, мазилка, запечатване на пукнатини, необходимост от смяна на тапета (или поне около новата врата).

Ето защо понякога за собственика е много по-лесно да обнови вратите, които са в момента „на място“. Разбира се, в някои случаи се налага да се извади крилото от пантите ѝ, но е много по-лесно и по-бързо, отколкото да се впуснете в пълен ремонт.

И не трябва да се мисли, че за да се справите с тази задача ви е нужен майстор – някои от предложените идеи в тази статия, ще бъде в състояние да реализира дори човек, който никога не се е приближавал до чук или четка. И резултата от работата във всеки случай, ще бъде оригинален, необичаен и би бил повод за гордост – „Ето това е, вратата ни, сам я направих (е, поне е украсена)“

Така че, ние ви предлагаме няколко идеи за декориране на врати, които може да съживят вашия интериор.

Идея първа. Боядисваме, просто боядисваме

image001Най-лесният начин, без изисквания и излишна работа за привеждане на интериорната врата в ред. За да направите това, вие ще трябва първо да отстраните крилото от пантите, и след това върху него с помощта на шпатула, да свалите старата боя, загладете повърхността с шкурка, за да се затворят пукнатини и драскотини, направете замазка, премахнете мазните петна, залепете  стъклените профили със  самозалепваща лента за да се избегне оцветяване и можете да започнете с четка в ръка или валяк. Акрилната боя е добър избор – тя изсъхва бързо, боядисвайте  в хоризонтално положение – така боята няма да изтече, ще се нанася равномерно. Въпреки това, ако мислите, че ви е по-удобно  да правите всичко по-горе на вертикално стоящи врата – може и да не сваляте крилото от пантите. Само не забравяйте да положите  нещо на пода, за да не се цапа настилката ви.

Идея номер две. Боядисване в няколко цвята

image003Този вариант е по-сложен, въпреки че също е свързан с живопис. В този случай, ние не просто боядисвам вратата в един цвят, а създаваме прост или сложен геометричен модел на ивици, квадрати, диаманти, и така нататък. Нужно е предварително да се подготви вратата, както в първия случай – да се почисти от старата боя за равна повърхност. Въпреки това, в този случай, ще ни трябва много повече хартиено тиксо – което може да помогне да се разделят зони между две ленти или правоъгълници. Освен това, за да не се купуват няколко кутии от боя с различни цветове, можете да си купите бяла боя (един литър ще е достатъчен), както и няколко цвята, с които можете да експериментирате.

Идеята трета. Боядисване с готов шаблон

image005Много удобен и лесен начин да превърнете вашата врата в произведение на изкуството, дори ако таланта на художник ви убягва. Готови шаблони могат да бъдат закупени в специализирани магазини, или да си поръчате от интернет, а избора на проекти и модели е много голям. Тогава вие просто поставяте шаблон на вече подготвена вратата и може да боядисвате. Лесно, бързо и като резултат – много красиво!

Идеи за декориране на интериорни врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *