image001Интериорната врата е съществен елемент от мебелировката на всяко помещение и не бива да се подценява нейното значение. То е свързано не само с възпрепятстването на шума и студа, осигуряването на уединение, но и се явява забележителен предмет от декора.

Мотивиращи причини

За да се заемете с декорирането на вътрешна врата, може да Ви мотивират няколко причини, които ще Ви подшушнем тук:

На първо място ще отбележим факта, че съществува и се предлага огромен асортимент от готови, в стандартни размери интериорни врати, но е напълно допустимо да не си харесате нищо и да се окаже непосилно и трудно да откриете своите. Даже се случва всички врати да Ви изглеждат като една и съща и да заявите нещо подобно – „Виждал съм такава при съседите.“ или „Тази е като вратата в нашия офис“. Повторение и закупуване на нещо, което е станало банално и неоригинално, навярно не е желано от Вас. След като Вашия интериор е уникален, вратата трябва да съответства на него и също да бъде с оригинално излъчване.

Второ, дори и да притежавате износена, стара врата с драскотини, която е с излющена боя и петна, често не искате и да чуете да я замените с нова! След всяка замяна на врата има много неудобства свързани с неописуем прах, падаща мазилка, и ремонтиране на дупки и пукнатини, получени след отстраняването на касата. Има необходимост, дори и от смяна на тапетите изцяло или около самата врата.

Как лесно да го направите?

Ето защо, ще Ви кажем как много по-лесно да обновите вратите, „на място“, избягвайки всички тези главоболия. Има лесен начин, който се случва чрез изваждане на крилото от пантите, което е бързо и така можете да работите чисто, без да създавате излишна мръсотия, която след това да почиствате. Не си мислете, че няма как сами да свършите поставените задачи, определено не Ви е нужен майстор! Някои от предложените идеи тук, могат да се реализират, дори от човек, който не се е сблъсквал с подобни задачи. Това не е предпоставка за несправяне, а напротив ще се получат оригинални и необичайни резултати, които ще са повод за гордост, за да си кажете – „Ето, това е, вратата ми, сам я направих!“

Идеи за декорация

Ние всъщност Ви предоставяме да разгледате, няколко идеи за декориране на врати, които може да съживят Вашия интериор.
Идея първа – боядисваме, просто боядисваме!

 

Това е най-лесният начин, без изисквания и излишна работа за привеждане на интериорната врата в ред. За осъществяването на тази задача, се налага да отстраните крилото от пантите, и след това върху него с помощта на шпатула, да свалите старата боя, загладете повърхността с шкурка, за да се затворят пукнатини и драскотини, направете замазка, премахнете мазните петна, залепете стъклените профили със самозалепваща лента, за да се избегне оцветяване и можете да започнете с четка в ръка или валяк. Акрилната боя е добър избор – тя изсъхва бързо, но боядисвайте в хоризонтална посока– така ще се избегне неприятното разтичане на боя и тя ще се нанесе равномерно и гладки. В случай, че Вие по-удобно практично да извършите боядисването във вертикална посока е допустимо да не сваляте крилото от пантите, но пак зависи от боята, която сте закупили. Пробвайте начина, който дава очакван резултат, но и Ви е удобен за работа. Само не забравяйте да положите нещо на пода, за да не се изцапа настилката Ви!

Идея номер две – боядисване в няколко цвята

image003

Този вариант е по-сложен, въпреки че също е свързан с живопис. В този случай, Вие не просто боядисвате вратата в един цвят, а сътворявате ивици от геометрични фигури, в всеобразни варианти, плод единствено на Вашето творческо мислене. Нужно е предварително да се подготви повърхността, подобно на първия случай, чрез почистване на остатъци от стара боя до гладко усещане. Пригответе си много повече хартиено тиксо, което ще Ви помогне да се разделят избраните зони. Друг хитър начин е да се снабдите с бяла боя, която може сами да оцветите в различни тоналности, без да се налага да инвестирате в цветна, от по-няколко различни кутии. Експериментирайте смело!

Идея трета – боядисване с готов шаблон

image005

Заложете на този начин, ако държите на сигурността, както и на по-бързото и лесно постигане на крайната цел. Дори и да нямате талант на художник, ще превърнете интериорната си врата в изкуство. С шаблони няма да е трудно да се снабдите. Намерете ги в творческите магазинчета или да си ги поръчайте от интернет, където избора на проекти и модели е много голям. Стъпките са следните – поставяте шаблон на вече подготвена вратата и започвате да оцветявате, но пак внимавайте боята да не се разтича!

Ако се осмелите да опитате някоя от посочените идеи, ще постигнете оригинален резултат на красиви интериорни врати, които никой друг няма да има в дома си!

Идеи за декориране на интериорни врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *