Историята на вратата като част от домашния интериор започва в далечната 3000 г пр. н. е. Според културните и етнически особености на дадена географска област и времето, в което са създадени, вратите носят разнообразни естетически и технически специфики.

През различните исторически периоди материалите за изработката на вратите са зависели от природните особености и техническото развитие през съответния исторически момент и територия. За първи път входни врати преди Христа, изработени от дърво, са намерени в Египет. Има сведения, че преди това вратите са били изсичани от камък. В Европа, в епохата на Средните векове и Ренесанса, вратите са били изработвани от дърво. Интересна история имат римските и гръцките врати. Били са единични, двойни и плъзгащи се.

По времето на капитализма, със създаването на манифактурите, а с течение на времето и на фабриките, производството на входните врати става механизирано и усъвършенствано. След Втората световна война те масово се изработват от олово и желязо. С развитието на науката и технологиите се променят и материалите, от които се изработват вратите. Те придобиват и редица екстри – звънец, шпионка, уплътнения, по- усъвършенствани заключващи механизми.

Днешните врати се изработват в този си вид след 70- те години на 20-ти век. През вековете, освен да защитават дома, вратите са били и свидетелство за социалното положение на притежателя си и финансовата му стабилност. Елементите на вратите, дърворезбата им, орнаментите, са основни носители на информация за културно-историческите особености, традиции и обичаи на нацията и епохата, в която са били създадени.

Днес, когато иновациите в технологиите са на почит, културните и национални традиции се обединяват в единни вкусови предпочитания за входните врати. Вече се произвеждат уникални врати, такива, които са плод на смели дизайнерски идеи, свързани с историята на различни нации и държави.

Сега в пазарната мрежа има всякакви модели и дизайн. Можем да изберем метална врата или да заложим на традиционната дървена, но можем да предпочетем врата от модерен иновативен материал, който да създаде уют и красота в дома ни. Съвременните врати в София и другите населени места на България могат да задоволят всеки вкус и предпочитания, предназначени са за всеки бюджет. Спокойно можете да създадете уникален дом на достъпна цена.

История на входната врата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *