Историята на вратата като част от домашния интериор започва в далечната 3000 г пр. н. е. Според културните и етнически особености на дадена географска област и времето, в което са създадени, вратите носят разнообразни естетически и технически специфики.

По време на периодите в историята, материалите за изработката на вратите са зависели от природните особености и техническото развитие през съответния исторически момент и територия. За първи път входни врати преди Христа, изработени от дърво, са намерени в Египет. Има сведения, че преди това вратите са били изсичани от камък. В Европа, в епохата на Средните векове и Ренесанса, тенденцията при вратите била те да се изработват от масивен дървен материал. Като интригуваща историческа находка са римските и гръцките врати. Били са единични, двойни и плъзгащи се.

По времето на капитализма, с появяването на манифактурите, а с течение на времето и на фабриките, производството на входните врати се превръща във все по-механизиран и усъвършенстван процес. След Втората световна война те масово се изработват от олово и желязо. С напредването в науката и технологиите се развиват и материалите, от които се изработват вратите. Те придобиват и редица екстри – звънец, шпионка, уплътнения, по- усъвършенствани заключващи механизми.

Днешните врати се изработват в този си вид след 70- те години на миналия век. През вековете, освен да защитават дома, вратите са били и показно за социалното положение на притежателя си и паричната възможност. Елементите на вратите, дърворезбата им, орнаментите, са основни носители на информация за културно-историческите особености, традиции и обичаи на нацията и епохата, в която са били създадени.

Днес, когато иновациите в технологиите са на почит, културните и национални традиции се обединяват в единни вкусови предпочитания за входните врати. Сега сме свидетели на производство на неповторими врати, такива, които са плод на смели дизайнерски идеи, свързани с историята на различни нации и държави.

Сега в пазарната мрежа има всякакви модели и дизайн. Можем да изберем метална врата или да заложим на традициите при материала, а именно дървото. Но можем да склоним към продукт от гама с модерен иновативен материал, който да придаде уют и свежест в домашната ни среда. Врати предлaгани днес в София и другите населени места на България могат да покрият нормативите на всеки вкус и предпочитания, предназначени са за всеки бюджет. Спокойно можете да създадете уникален дом на достъпна цена.

История на входната врата
Отбелязана с:        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *