Знаете ли, че вратите използвани в жилищата могат да са толкова ранообразни – да имат или да нямат каса, да се плъзгат, да са двойни, с различни опции за отваряния. Всички изброени опции са приложими безпроблемно и при вратите от стъкло. И трите варианта имат изключително луксозен и блестящ вид, а наличието на стъкло придава чувството за по-обемно пространство. Стандартният вид стъклени врати има панти, каса и брава. Касата им може да бъде от метал, както и от естествено дърво. Могат да се затварят механично, с ръкохватка, с брава или да се затварят автоматично.

Съществуват няколко вида врати, в зависимост от отварянето и захващането:

  • с автоматично задвижване или плъзгане;
  • движение в две посоки или така наречените летящи;
  • панти, поставени странично;
  • панти, поставене, горе и долу;

Подобна система позволява създаването на преградни стени и витрини от стъкло, което е еднопластово и дава възможност за вграждането на стъклени летящи врати, със странично захващане или са прикрепени на подов автомат. Върху стъклото могат да бъдат изобразени разнообразни фигури и елементи. Матираното стъкло има много по-голяма устойчивост на външни въздействия.

Механизмът на плъзгане при стъклените врати, превръщат помещението, в което са монтирани, в много по-светло, като създават разделително и организационно чувство. Те са подходящи за офиси и апартаменти. Нямат релса отгоре и обикновено се монтират на тавана или на стената. Подвижните крила се използват в структурата на по-леките врати. Някои от моделите могат да се добавят в ниша или зад стена. Вратите, които имат открит механизъм, притежават неповторим дизайн и уникално покритие на обкова. Плъзгането при тях се извършва посредством тръба с ролки и носачи. Принципно стъклените врати са единствено с горно окачване. При варианта хармоника, всяко едно от крилата е захванато към другото, а движението става по разположена горе релса, с водещ профил, намиращ се долу. При тези модели мобилността и гъвкавостта е изключително добра.

Какви видове стъклени врати съществуват?
Отбелязана с:    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *