Както вече споменахме в предишни материали, интериорните врати са няколко вида: стационарни, с каса или без каса, плъзгащи се и витринни – с различни начини на отваряне и видове стъкла.

И трите варианта имат изключително луксозен и блестящ вид, а наличието на стъкло придава чувството за по-обемно пространство. Стандартният вид стъклени врати има панти, каса и брава. Касата им може да бъде дървена или метална. Могат да се затварят механично, с ръкохватка, с брава или да се затварят автоматично.

Съществуват три вида врати, в зависимост от отварянето и захващането:

–              С автоматично задвижване;

–              Летящи врати с отваряне в двете посоки;

–              Със странични панти;

–              С горна и долна панта;

Подобна система позволява създаването на преградни стени и витрини от стъкло, което е еднопластово и дава възможност за вграждането на летящи врати от стъкло, които са странично захванати или са прикрепени на подов автомат.

Върху стъклото могат да бъдат изобразени разнообразни фигури и елементи. Матираното стъкло има много по-голяма устойчивост на външни влияния.

Стъклените врати с плъзгащ механизъм превръщат помещението, в което са монтирани, в много по-светло, като създават разделително и организационно чувство. Те са подходящи за офиси и апартаменти. Нямат релса отгоре и обикновено се монтират на тавана или на стената.

Подвижните крила се използват в структурата на по-леките врати. Някои от моделите могат да се добавят в ниша или зад стена.

Вратите, които имат открит механизъм, притежават неповторим дизайн и уникално покритие на обкова. Плъзгането при тях се извършва посредством тръба с ролки и носачи.

Принципно стъклените врати са единствено с горно окачване. При варианта хармоника, всяко едно от крилата е захванато към другото, а движението става по горна релса с долен водещ профил. При тези модели мобилността и гъвкавостта е изключително добра.

Какви видове стъклени врати съществуват?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *