Има доста фактори, влияещи на избора на подходящата интериорна врата, особено ако е предназначена за баня. Тя трябва да е устойчива на топлина и влажност, шумоизолираща, топлоизолираща, да притежава здравина и да има хубав вид. Ето основните критерии, с които основно избираме вратата за банята, както и към тоалетната, защото обикновено се купуват еднакви врати и за двете помещения.

 

Нека да видим кое крило на вратите най-добре отговаря на изброените изисквания.

За такива помещения е най-добре да се използват интериорни врати от смесени материали, а не естествена дървесина, защото първият вариант по-добре понася постоянната влага.

Най-добрите варианти са MDF, ПДЧ и PVC. Те представляват отлично защитен материал от различните въздействия на заобикалящата околна среда, щом са с ламинирано покритие. Всички тези материали са устойчиви на високи температури и влага, в същото време изглеждат естетически приятни и са надеждни по отношение на топло и звукоизолацията. В допълнение, тези продукти са доста евтини и замяната им няма да бъде прекалено обременяваща за семейния бюджет.

  • Фурнир и масив

Фурнирната тъкан е подходяща само ако не е изложена силно на пара и влага, а стаята е достатъчно голяма и добре вентилирана. За да служи фурнирът по-дълго, се покрива със слой от специален лак.

Продуктите от масив от дървесни видове не са подходящи за помещение с пара и горещ въздух. Те са в състояние бързо да повредят дървото, като дори и покритието с лак няма да спаси ситуацията. Също така, продуктите от твърда дървесина не са евтини и ще бъде жалко да ги промените скоро след покупката.

  • Стъклени врати за банята

Не се страхувайте от влагата и парата по стъклата. Те са лесни за сглобяване и изглеждат страхотно. Още повече, че тези продукти Ви позволяват да спестите място, защото често тяхната вътрешна страна е голямо огледало или поне може да се сложи, с което си спестявате разхода за допълнителните огледала в банята.

Но и стъклото има своите недостатъци: крехкост и  естествено по-голям разход.

Когато избираме вратата на банята и тоалетната, трябва да го направим отговорно и с познание, тъй като в тези помещения има по-строги условия на работа, отколкото в другите стаи. Не е нужно да се лишите от качеството в този случай, както прочетохте по-горе, също така не е и нужно да избирате твърде скъпи естествени материали.

Какви интериорни врати да изберем за баня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *