Кой е измислил почукването на вратата?

Задавали ли сте си този въпрос? Най-вероятно това са първите ползватели на вратата, след създаването ѝ. Но ако трябва да се замислим сериозно, вратите са познати още от периода на Неолита (или с други думи Новокаменната епоха) по земите на съвременна Турция, което пък е преди повече от 10 000 години (според археологическите разкопки). Надали почукването по вратата е съществувало още по-назад във времето, все пак не е имало врати, нали?

Защо се ползват въртящи се врати?

Според Врати София и други източници, ротационните врати са измислени, за да противодействат на „ефекта на комина” или този на „скупчването” в първите години, когато е започнало строителството на високите сгради. Този ефект предизвиква голямо течение навътре към сградата, при нахлуването на въздух от отварянето на вратата. С въртяща се около оста си врата, това се избягва, защото потокът от въздух се разсейва. Друг положителен аспект е, че през подобен вход едновременно ще влязат доста повече хора. Ако донякъде сме събудили любопитството Ви, може да посетите някой МОЛ. На такива места, ротационните врати са най-използвани, а по време на разпродажба, за да се убедите сами,  количеството от клиенти, минаващи между стъклените крила на този тип врати, е завидно.

Защо вратите скърцат?

Любопитен въпрос, който най-вероятно сте били провокирани да си зададете е – защо от вратата Ви се долавя този неприятен звук, понякога? Знаете ли защо автомобилните Ви гуми издават подобен стържещ звук, когато рязко натиснете спирачки при висока скорост? Това е в резултат на триене. Гумите се плъзгат по повърхността на пътя, а енергията на автомобила, която в случая е кинетична, се превръща в звук и топлина. Този звук кара гумите да „пищят”. Същото нещо се случва и с вратата. Триенето действа и между движещите се части, които правят контакт една с друга. Разбира се, редовното смазване на пантите би предотвратило тези звуци. Май не го правим често, нали?

Вратите вход ли са или изход?

Вечният спор, дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, кое е първо – кокошката или яйцето, би могъл да възникне и сега, в случай, че Ви се спори. Защото най-логичният отговор е – вратата е вход, когато влизаме и изход, когато излизаме. А дали вратата е изход, ако непосредствено преди това сме минали от другаде или вход, въпреки че излизаме и се насочваме към ново помещение или пространство – оставяме Вие сами да решите.

Любопитно за вратите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *