Най-вероятно сте наясно всички, че за един филм, заедно със звуковите и специалните ефекти, голямо въздействие имат декорите. Навярно не сте и забелязали вратите и тяхната голяма роля в сценариите на различните филми, но определено са останали несъзнателно в ума Ви за дълго време. Сега ще Ви върнем към едни от най-емблематичните врати във филмовата индустрия!

image00110. (2000) „Гладиатор” – Максимус прекрачва през вратата към Елисейските полета

За тези, които не знаят, полетата представляват загадъчно място, където в блаженство отпочиват мъртвите герои. Образът на гладиатора изигран забележително от Ръсел Кроу, за съжаление е често иронизиран в годините, най-вече сцената с пристъпването към пшеничните полета – пространство на живота след смъртта. Бихме го определили като кулминационна точка, която остава в съзнанието благодарение и на филмовата врата.

9. (2002) „Хари Потър и стаята на тайните” – Вратата на Снейп

Изключително важен момент от поредицата за Хари Потър е този, в който младият Хари (Даниел Радклиф) открива входа към мистериозната стая на тайните. Въпросната врата, използвана във филма е вече част от представленията на продуцентската къща „Уорнър Брос”, където са включени запомнящи се декоративни предмети от филма.

8. (1996) „Матилда” – Матилда, спусната в „Чоки”

Малката любителка на книги Матилда (Мара Уилсън) е героиня, която непрестанно чувства гнева на своята учителка мисис Трънчбол, особено в момента, когато е заключена от нея в невероятно тесен шкаф (Чоки) с вратичка, облицована с пирони.

7. (2005) „Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Гардеробът” – Преминаването през гардероба

Създаден по класическия роман на Ц.С.Луис, филма ни отвежда в един невероятен свят. Това се случва, колкото и обикновено да звучи, чрез вратата на гардероб. Фантастичният свят на име Нарния пленява всеки зрител. Идеята за прехода е най-вероятно вдъхновена от някой стар шкаф, проядени от молци дрехи и куп снежинки, падащи от небето. А вратите на Вашия гардероб до къде водят?

6. (2001) „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстените” – Зелената портална врата на Торбодън

Изключително е, че зад на пръв поглед скромната врата, се крие възхитителна и уютна атмосфера създадена от хобита Билбо Бегинс (Иън Холм). Не сме изненадани, че в романа „Хобитът”, отне доста време да принудят Билбо да напусне Торбодън – все пак домът му зад тази врата изглежда толкова дяволски привлекателен!

5. (1939) „Магьосникът от Оз” – Дороти в страната на Оз

Това определено е един незабравим момент от филмовата индустрия. Мъничката Дороти (Джуди Гарланд) отваря портална врата и изведнъж се оказва в страната на Оз. Преходът е зашеметяващ – от сивия Канзас, тя попада в един пъстър свят, който приковава с магията си зрителя към екрана.

4. (2003) „Наистина любов” – Марк отива пред вратата на Джулиет

Това не е особено популярен филм сред мъжката аудитория, но пък дамите го класират доста напред в класацията. Оправдано е напълно, защото имаме следната ситуация: Женената Джулиет отваря вратата, а отсреща стои Марк (Андрю Линкълн) с поредица от плакати, в които обяснява несподелената си любов към нея. Неустоима и очарователна ситуация с доста сладникава сантименталност, останала в съзнанието на женската аудитория.

3. (1990) „Сам вкъщи” – Сцената с доставката на пица

Всички помним тази сцена, в която Кевин Маккалистър (Макколи Кълкин) полага усилия да изгони и уплаши един доста некадърен крадец на име Марв (Даниел Щерн), пускайки стар гангстерски филм, звуците на който наподобяват нападение, изстрели и борба. В същия този момент малкото момче си поръчва и пица, а почуквайки на вратата доставчикът чува репликата: „Задръж рестото мръсно животно такова!”. Е, крадецът заслужава малко сплашване, но пък служителят на пицарията? Малко грубо, но да си признаем много смешно.

2. (1999) „Нотинг Хил” – Синята врата на Уилям Такър

Е, в този филм паметните моменти са много, но как да не запомните емблематичната синя врата, с които в повечето случаи те са свързани. Толкова много хора влизаха и излизаха през нея, че тя се оказва в центъра на всичко случващо се и е направо второстепенен персонаж. Синята врата е входът на дома на Уилям Такър – претенциозен англичанин, живеещ със съквартирант който му е пълна противоположност, но имащ късмета да срещне звезда. (Изиграна също от такава – Джулия Робъртс).

И заветното първо място се присъжда на…

1. (1980) „Сиянието” – „Ееето го Джони!” и разбитата врата

image002

Този филм е класика и надали има почитател на Стивън Кинг, който не е чел книгата или не се е докоснал до филма. Джак Торънс (Джак Никълсън) е писател, но се съгласява да заживее в пуст хотел с цялото си семейство, поемайки ролята на домоуправител. Скоро обаче започва да получава видения, заради които започва да иска да умъртви, както съпругата си, така и детето си. В култовата сцена номер едно в нашия списък с моменти от филми, включващи врати, той преследва жена си с брадва. Тя се заключва в една от баните, но Джак успява да разбие вратата с оръжието си. Поглеждайки през нея той изрича известната реплика „Ееето го Джони!” Е явно, такива плашещи моменти се запомнят най-много!

Навярно останахте впечатлени от тези филмови врати, но да се върнем в реалността. Ако желаете врати в София или на територията на страната, по-добре се насочете към реномиран доставчик на врати, където специалисти ще удовлетворят всичките Ви изисквания.

Най-известните филмови врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *