image001Всички знаем колко е важен декорът за въздействието на един филм върху неговите зрители. А замисляли сте се, че доста често вратите са ключов елемент от сценария и всъщност остават задълго в съзнанието ви? Сега ще ви припомним едни от най-емблематичните врати във филмовата индустрия!

10. ”Гладиатор” (2000)- Максимус отваря вратата към Елисейските полета

Елисейските полета, за тези, които не знаят, са митично място, където блаженстват душите на героите и победителите. Образът на гладиатора Максимус (Ръсел Кроу) е изключително имитиран и пародиран в годините, особено в сцената с пристъпването към пшеничните полета- пространство на живота след смъртта. Като цяло един доста кулминационен момент, който нямаше да е същият без тази известна филмова врата.

9. ”Хари Потър и стаята на тайните” (2002) – Вратата на Снейп

Изключително важен момент от поредицата за Хари Потър е този, в който младият Хари (Даниел Радклиф) открива входа към мистериозната стая на тайните. В момента въпросната врата, водеща дотам, е част от турнето на продуцентската къща „Уорнър Брос”, в което се излагат декори от филма.

8. „Матилда” (1996) – Матилда, спусната в „Чоки”

Малката любителка на книги Матилда (Мара Уилсън) е героиня, която непрестанно чувства гнева на своята учителка мисис  Трънчбол, особено в момента,когато е заключена от нея в невероятно тесен шкаф (Чоки) с вратичка, облицована с пирони.

7. ”Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Гардеробът” (2005) – Преминаването през гардероба

В приказната адаптация по класическия роман на Ц.С.Луис, вълшебен гардероб води до фантастичен свят на име Нарния. И цялата тази идея най-вероятно е вдъхновена от някой стар шкаф, проядени от молци дрехи и куп снежинки, падащи от небето. А вратите на вашия гардероб до къде водят?

6. ”Властелинът на пръстените: Задругата на пръстените” (2001) – Зелената портална врата на Торбодън

Зад привидно скромната дървена ламперия и врата се крие една уютна и възхитителна резиденция на хобита Билбо Бегинс (Иън Холм). Не сме изненадани, че в романа „Хобитът”, отне доста време да принудят Билбо да напусне Торбодън – все пак домът му зад тази врата изглежда толкова дяволски привлекателен!

5. „Магьосникът от Оз” (1939) – Дороти в страната на Оз

Това определено е един незабравим момент от филмовата индустрия. Малката Дороти (Джуди Гарланд) отваря портална врата и изведнъж се озовава в страната на Оз. От скучния черно-бял Канзас, тя преминава в пъстър свят, който не би могъл да бъде по-магически от представения във филма.

4. ”Наистина любов” (2003) – Марк отива пред вратата на Джулиет

Това не е особено популярен филм сред мъжката аудитория, но пък дамите го класират на доста предна позиция. И няма как да е иначе, тъй като тук имаме следната ситуация: Женената Джулиет отваря вратата, а отсреща стои Марк (Андрю Линкълн) с поредица от плакати, в които обяснява несподелената си любов към нея. Неустоима и очарователна ситуация с доста сладникава сантименталност, останала в съзнанието на женската аудитория.

3. ”Сам вкъщи” (1990) – Сцената с доставката на пица

Във въпросната сцена Кевин Маккалистър (Макколи Кълкин) се опитва да изплаши един доста некадърен крадец на име Марв (Даниел Щерн), пускайки стар гангстерски филм, звуците на който наподобяват нападение, изстрели и борба. В същия този момент малкото момче си поръчва и пица, а почуквайки на вратата доставчикът чува репликата: „Задръж рестото мръсно животно такова!”, от въпросния филм. Е крадецът заслужава малко сплашване, но пък служителят на пицарията? Това вече е малко грубо.

2. ”Нотинг Хил” (1999) – Синята врата на Уилям Такър

Е тук определено не можем да кажем, че има само един паметен момент от филма, свързан с емблематичната синя врата на героя. Толкова много хора влизаха и излизаха през нея, че тя всъщност се явява второстепенен персонаж. Синята врата е входът към жилището на Уилям Такър – суетен англичанин, живеещ в модерен дом, който обаче има късмета да срещне холивудска звезда. (Изиграна също от такава – Джулия Робъртс).

И заветното първо място се присъжда на…

1. ”Сиянието” (1980) – „Ееето го Джони!” и разбитата врата

image002Този филм е класика и надали има фен на Стивън Кинг, който да не го е гледал. Джак Торънс (Джак Никълсън) е писател, но се съгласява да заживее в пуст хотел заедно със семейството си, поемайки ролята на домоуправител. Скоро обаче започва да получава видения, заради които започва да иска да убие жена си и детето си. В култовата сцена номер едно в нашия списък с моменти от филми, включващи врати, той преследва жена си с брадва.

Тя се заключва в една от баните, но  Джак успява да разбие вратата с оръжието си. Поглеждайки през нея той изрича известната реплика „Ееето го Джони!” Е явно, такива плашещи моменти се запомнят най-много!

Навярно останахте впечатлени от тези филмови врати, но да се върнем в реалността. Ако търсите врати в София или друг български град, по-добре се насочете към някоя фирма за врати, където ще удовлетворят изискванията ви.

Най-известните филмови врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *