Понякога попадаме на такива дизайнерски детайли, които са толкова прелестни, добре направени, а и лесно достъпни, че ни се иска да ги пресъздадем и споделим така, че и други хора да могат да им обърнат внимание или да ги пробват. Така се чувствам гледайки тази красива стъклена врата в цветове по Пантон на италианския дизайнер Армин Бласбишлер.

Той се стреми да създава иновативни проекти, които комбинират архитектура, дизайн и визуални изкуства. И неговата собствена къща не е изключение. Закачливият и добре обзаведен дом, наречен der Muslhaufen е пълен с минималистичните и модерни концепции за декор на дизайнера. Зад всеки ъгъл се крие уникален и капризен детайл, като къщата може да се счете за площадка за игра за всички, които я обитават. Едно от най-завладяващите и забавни неща е именно входната врата.

Трябва може би да сложим „стъклопис” в кавички, защото не е всъщност оцветено стъкло: такова, което е боядисано чрез добавянето на метални соли към сместа по време на изработка. Вместо това, 585 отделни квадратчета просто са поставени на стъклото. Те представляват диапозитиви като  тези, които се ползват на стари прожектори с макари. Всеки един диапозитив е картина на различен цвят по системата на Пантон за цветове, но добавени към вратата, те образуват мозайка от многоцветна светлина, която спира дъха.

Пантонските мастила са предварително произведени в определен цвят, за разлика от системата СМУК, при която се смесват готови мастила и се получава цветно изображение – практика, която се използва в 99% от случаите. Затова понякога, при Пантон, някое оранжево може да ни се стори по-оранжево. Съветът е, ако гоните точен цвят, да използвате скала на Пантон.

Употребата на диапозитиви често изглежда ограничена – поставят се върху стени или се слагат в подходящи рамки за снимки, да не говорим как те пресъздават една по-ретро атмосфера. Освен ако не направите като Бласбишлер и превърнете входната си врата в изкуство, в едно хипнотизиращо шоу на цветове и светлина.

Преминаващата през стъклото натурална светлина изпълва помещението с квадратни цветни фигури. Солидната цветова гама на Пантон има над 2000 цвята – от тъмните дебри на кипариса до веселата и ярка наситена орхидея –  придавайки на входната врата много на брой идентични цветове от земната природа. И точно както при стъклопис, преминаващата слънчева светлина създава красиви ефекти като хвърля шарени дъги по пода и стените, които постоянно сякаш се менят.

Това, което е  най-хубавото на този проект е, че е постижим. Липсвайки по-добър израз, това е доста елегантна дизайнерска хитринка. Всеки може да си направи тази врата на бюджет, с достъп до камера, стъкло, лексикон с бои и фото лаборатория.

Направи си сам: Входна врата със стъклопис по системата на Пантон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *