Интериорната врата и нейният монтаж не са призвание за всекиму. Много от вас сигурно се чудят как да разберат, че са поставили както трябва по всяка точка вратата им. Вероятно се питате: По такъв начин ли трябва да изглеждат первазите, така ли трябва да се отваря и затваря вратата?

Най-често срещаната грешка, при монтажът на интериорна врата, е тя да не пасне на отвора или касата да не отговаря на дебелината на зида. Затова, когато сами вземате размери, трябва да сте особено прецизни при измерването на светлия Ви отвор.

На какво трябва да обърнете внимание преди да преминете към монтажа на интериорната врата?

Необходимо е да се снабдите с нужните инструменти и материали. Това са: винтоверт, ръчен циркуляр, настолен циркуляр, чук, гумен чук, нивелир, ролетка, дървени ками, полиуретанова пяна, винтове за дърво (6см), лепило за дърво, къртач за евентуално оформяне на отвора.

До момента на монтажа, вратите следва да се съхраняват в оригиналната им опаковка, при подходяща температура и влажност на въздуха, според указанията на производителя или вносителя.

Препоръчително е вратите да бъдат монтирани при вече поставена настилка на пода. Ако е силно наложително те да се поставят преди това трябва внимателно да се предвиди разстоянието.

Важен момент, при монтажът, е подрязването на первазите. Вратите трябва да бъдат прецизно подрязани под ъгъл от 45°. Желателно е первазите да се залепят на рамката в горния ъгъл и да се постави монтажна пяна по целия периметър на вратата, като внимавате да не остава по повърхността на самото крило.

След като е преминал монтажът, внимателно проверете дали обковът функционира правилно, т.е.:

  • дръжките да нямат хлабини,
  • пантите да са поставени равномерно,
  • леглата на насрещника да са издълбани равномерно.

Спрямо касата крилото на интериорната врата трябва да има равномерни технологични фуги (за без фалцови врати) в рамките на нормалния допуск 3 – 8 мм. Нормалната фуга в долната част на крилото трябва да е от 4 до 6 мм.

Особено внимание трябва да се обърне и на отварянето и затварянето му. Вратата и нейното крило със сигурност е нужно да имат плавно и леко затваряне и заключване, без никакви засечки, да няма неприятни шумове, като скърцане или тракане, при отваряне и затваряне на вратата.

На какви изисквания трябва да отговаря една правилно монтирана интериорна врата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *