Като всеки предмет, мебел или прозорци и вратите се нуждаят от поддръжка и почистване.

При нея, независимо дали са интериорни или входни врати, трябва да се съобразяваме с тяхната конструкция и материал, от който са направени. Има врати, изработени от ПДЧ, МДФ, ламинатна повърхност или целулоза, примесена с дървесни частици и смоли, затова почистването им трябва да е със специални препарати за мебели и дървесни повърхности. Не трябва да ги почистваме с мокри кърпи, напоени с вода, тъй като това е противопоказно и води до раздуване на самите крила и каси, а и също така не трябва да ги търкаме с абразивни почистващи препарати.

Самата поддръжка на вратите не спира само до почистването им, трябва да смазваме също и пантите, обкова и дръжките им, със специално предназначени за тези цел масла. Ако искаме в по-дългосрочен план да използваме нашите врати трябва да се грижим за тях.

Почистване на различни видове врати

  • Както на всички ни е известно по пантите и механизмите на вратите се задържа доста прах и остатъци от смазочен материал, който трябва да се почиства ежеседмично, за да може да не възниква проблем при експлоатация.
  • Почистването на стъклени врати е доста по-лесно, почистваме с препарат за стъкло, а механизмите почистваме отново със смазочно масло.
  • Почистването на плъзгащи врати е доста по-ангажиращо, защото там, освен че се грижим за повърхността на самото крило, но и трябва да се грижим и за плъзгащия механизъм.
  • Относно поддръжката на входни метални врати, отново трябва да се смазват пантите и механизмите.
  • Поддръжката на входни врати, изработени от МДФ, отново изискват смазване и грижа на механизмите и почистване с препарат за дърво. Като почистваме такива повърхности, никога не впръскваме директно върху повърхността.

Извода, който може да си направим, е следния, грижете се за вратите си, за да може да ги експлоатирате дълго време, вдъхвайки им живот, а те на Вас уют.

Поддръжка на вратите в нашия дом

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *