Хората са започнали да използват различни методи на заключване още преди много години, преди 2000 г.Пр.Христа. Методите, които са използвали много се доближават до тези, които ние използваме днес. Най-старият ключ е открит в древен дворец преди повече от 40 века.

Всъщност, за най-древния ключ, използван някога, може да се смята клон от дърво, с който пещерните хора са измествали каменните блокове настрани, които били сложени, за да охраняват входа на тяхната пещера.

image003     Първата заключваща система за входни врати е изобретена в Египет от дървена греда с колчета, която се закрепя със свръзки за вратата. Ключът, който се е използвал е имал напречно забити щифтове, които са съответствали на монтираните колчета , държащи гредата и при натиск са я вдигали и отключвали.

С времето единствено по-бедните от населението са използвали този метод, докато по-богатите са успели да въведат нова система, изработена от месинг, желязо и украсявайки с перли, сребро и злато.

Според фактите единствено древните гърци са направили нещо по-сигурно за нисшата класа. Те заключвали своите домове с вързани на възел въжета и само собственика можел да отвърже възела, поради сложността му на връзване. Още повече тогава е имало суеверие, че който пипне въжетата ще го сполети проклятие.

Но най-ефективния метод за предпазване на домовете от крадци е било устройството от обикновено резе от вътрешната страна на вратата и голяма кука, която служела за отключване. В същото време благодарение на големината на ключа, е можело да се използва като оръжие за защита.

image005     След време древните римляни започват да произвеждат отлични брави, които монтирали от вътрешната страна на вратата и използвали ключ от другата страна през ключалката.

Произходът на секретния ключ не е ясен, но данни сочат, че ключари са намерили начин за по-сигурно заключване, като слагат серия от препятствия по пътя на завъртането на ключа. Само точният ключ, който имал съответната форма би могъл да заобиколи препятствията. Този тип заключване за врати е останал най-разпространения до момента, в който е открит патрона с колчета.

image007     През 1844г. се подобрява модела на секретния патрон, така че той да може да бъде направен по повече производствени методи и да се подобри сигурността. И това е основния модел, който използваме и днес. Макар, че в днешно време са познати много подобрени методи на заключване, които с всеки изминал ден се подобряват все повече.

Произход на заключващите системи за входни врати
Отбелязана с:        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *