Елементите използвани за конструкцията на интериорните врати, са различни. Те са съобразени с предназначението на вратата и помещението, за което е създадена.

  1. Бани, тоалетни и перални помещения

За такъв тип отделения има само един вариант и той е врати от алуминий или стъкло. Целта с която се използват тези материали, е да подлежат и издържат на влага, да не се раздуват и измятат.

  1. За останалите помещения

За останалите жилищни помещения могат да се използват врати от всякакъв материал- стъкло, естествено дърво, фурнир, MDF, HDF.

Според направените статистики най-удачните интериорни врати, с добро качество и красив външен вид, е вратата от HDF. Този материал е изработен от пресовани дървесни частици – подобно на MDF, но с подобрена технология. При HDF, пресоването протича при по-висока температура и с участието на специални лепила и смоли. Материалът HDF е устойчив на влага, по него не се образуват гъбички и мухъл, освен това е по-плътен и твърд. Той се използва за изработка на интериорни врати, предназначени за бани и тоалетни. Издържа на голям процент влага.

Интериорните врати са структурирани от две плоскости HDF, като всяка една от тях е с 6мм дебелина, а крилото има рамка от иглолистна дървесина, която е 4 см. Тя придава устойчивост на вратата. Така няма да се получи измятане. Материалът изключително много допринася за запазване на температурата в помещението и изолира шума. Ефекта се достига чрез HDF оребрение.

Има и модели със стъкло. То от своя страна е 4 мм, допълнително е подсилено и изработено със специална технология, което го прави устойчиво дори и на удар. Релефната повърхност на стъклото намалява видимостта. Точно поради тази причина много от клиентите използват интериорни врати с релефни стъкла за спални помещения. По този начин се достига до положителния ефект да допринася с повече светлина в коридора, а в същото време не се вижда какво става вътре. Тези врати са с PVC покритие, залепено със специални лепила и смоли при висока температура. Начинът на изработка на покритието го прави устойчиво на надраскване. Вътрешните врати могат да бъдат увредени от пряка слънчева светлина и топлина от отоплителен уред.

Материалът, от който са изработени дръжките на интериорните врати, е инокс. Това е сплав с високо съдържание на хром, която не корозира. При контакта на хрома с въздуха се получава тънък защитен слой срещу ръжда. При нарушаване на слоя, той е способен да се възстанови за кратко време. Това прави инокса предпочитан за изработката на дръжки за врати.

HDF вратите имат всички желани от потребителя качества – ниска цена, издръжливост и красив външен вид.

Строеж и свойства на вратите от HDF
Отбелязана с:    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *