Интересни идеи за врата

Най-старата врата в света

В Обединеното кралство всеки може да види най-старата врата в света. Знае се само дървото, от което е направена. Учените са доказали, че дървото, взето за основа, е отсечено през далечния XIX век. И това не е толкова интересно колкото фактът, че оттогава вратата е в почти перфектно състояние.

Най-тежката врата в света

Най-тежката врата в света е врата, която тежи 312 тона, а дебелината й е еквивалентна на 2,5 метра. Този дизайн е инсталиран в Националната лаборатория на Лорънс, която се намира в щата Калифорния (САЩ). Тази многотонна врата се отваря без намесата на сложни автоматични механизми, но с ръцете на един-единствен човек. Тайната й се крие в специални панти, проектирани специално за нея.

Най-бързи входни врати

Има и най-бързите входни врати в света, които могат да бъдат затворени само за 0,3 секунди. Използват се в лаборатории, където се изпитват експлозиви. Разбира се, бързината им е необходима, за да се спаси животът на лаборант в случай на непредвидени обстоятелства.

Надеждна врата в лаборатория

Най-надеждната врата в света

Във Форт Нокс (САЩ) можете да видите най-надеждната врата в света. Тя защитава основното хранилище в САЩ. Теглото й е равно на 20 тона, но дебелината й – до 1 метър. Но най-интересното може да се намери вътре в тази врата. Работата е там, че дизайнът се състои от седем слоя стомана, под заглавието „строго секретно“.

Заварени тези слоеве по специален начин, което позволява да се постигне висока якост. Стоманената врата е класирана в най-високия клас на безопасност 13, като се има предвид, че има само 13 класа по скалата.

Най-красивата врата

Портата на баптистерията на св. Йоан Кръстител, изработена от бронз. Те са поръчани през 1425 г. от Гилдията на търговците, а двамата най-известни архитекти по онова време – Ghiberti и Pisano Andrea, се занимават с производство. Самият Микеланджело нарече този дизайн „портата към небето“, защото беше просто перфектен.

Факти за врати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *