граде авен вол

Освен основната функция на интериорните врати да разделят помещенията в жилището, е че те служат и като част от интериорния дизайн. Ако правилно сте избрали външния им вид и цветове ще съхраните хармонията в дизайна на помещенията. Докато грешният избор ще доведе до нарушаване на цветовата схема и дори може да причини усещане за дискомфорт. Определяйки какъв цвят на вратите е подходящ за различни помещения в апартамента, човек може да се ръководи от различни критерии – и основният сред тях е спазването на други елементи на интериора.

Правила за избор спрямо други елементи на дизайна

Няма специални изисквания, които трябва да се спазват при избора на цвят на вратата. Въпреки това, за да не се открояват прекалено много тези интериорни елементи на фона на другите и да не развалят дизайна, се препоръчва цветовете им да съвпадат с други детайли. Разбира се, ако контрастният метод за декорация на апартамента не се използва за по-добро подчертаване на отделните му елементи.

интериорна бяла врата

Общ избор на стил

Един от начините да определите подходящия цвят на Вашите интериорни врати е да го изберете според стила на отделна стая или апартамента като цяло. Препоръчителни цветове за различни опции за дизайн са:

  • за съвременен дизайн изберете черни/тъмни и сребърни нюанси на тъмен дъб или венге;
  • за стил кънтри обикновено се избират светли нюанси, например дървесен бук или ясен;
  • за барок е подходящо луксозно изглеждащо крило, включително продукти от масивна светла дървесина;
  • вратите за класическия стил могат да бъдат направени от дъб, орех или материали, които ги наподобяват;
  • към „Еко“ стил е подходяща обикновена дървесина с естествени шарки, необработена или небоядисана;
  • за японският стил може да изберете светъл нюанс на вратите изработени от всякакви материали;
  • ако в стаята има много метални елементи и части, трябва да се предпочете сивия нюанс;

Ако стаите на къщата или апартамента са декорирани в различни стилове, можете да изберете неутрални нюанси – от бяло и сиво до кремаво или бежово. Друг начин за хармонично вписване на вратите е да ги изберете не според общия интериорен дизайн, а според отделните му елементи- например, на первази и касата.

Избор спрямо интериорния дизайн

Има два начина да изберете цвета на вратите според този принцип. Първият включва закупуване на крило с подобен или същият цвят като касата и первазите. Резултатът е хармоничен дизайн на стаята.

Вторият начин – игра на контрасти. Избират се напълно противоположни цветове за всички елементи/каса, крило и первази/. Например крилото да бъде в тъмен нюанс, а первазите и касата светли. В същото време обаче съчетанието трябва да е такова, че поне част от елементите трябва да съответстват на мебели, подови настилки или стени.

Избор спрямо цвета на стената

Лесно можете да изберете цвета като обърнете внимание какъв цвят „огражда”отвора около вратата на стената. Вратите, които контрастират добре с дизайна спрямо цвета на стената се открояват на фона им и се комбинират добре. Можете да изберете продукти, които почти не се различават по цвят от поставените тапети или боядисаната стена. Въпреки че дори и в този случай се препоръчва крилото да се разграничава от стената поне с 1-2 тона.

Съвет: Ако интериорът в стаята е доста ярък, то бялата или друга светла врата би била добра опция. Тя ще изглеждат добре на фона на червени или зелени стени и сред лилави или жълти тапети.

Създаване на общ дизайн спрямо пода

За да се съчетае крилото спрямо интериора може да се съобразим с цвета на пода. Ако стаята е декорирана в една и съща цветова гама, препоръчително е да се изберат тонове, които почти съответстват на подовата настилка. Ако подът е видимо по-тъмен от тавана, вратите се избират с няколко тона по-светли, изглаждайки контраста.

Избирайки цвета на ламината и вратите, се препоръчва точният избор на същите тонове. Допуска се малка разлика при подово покритие, което не е от дърво, а от друг материал- например камък. При избор на махагон като цвят за подова настилка може лесно да се съчетае и с такива врати.

бяла интериорна врата на кухня

Други опции

Избирайки цвета на крилата, можете да се ръководите от нюансите на мебелите. Въпреки че цветът им в различни помещения може да се различава значително един от друг. В такива ситуации се препоръчва да определите преобладаващите нюанси на мебелите и да изберете цветовете на вратите. Друг вариант е да монтирате крило направено по поръчка и с различни нюанси от всяка страна.

Ако собственикът на жилището не може да определи цвета на вратите, то монтираните прозорци могат да бъдат негов ориентир. Ако вече има монтирани прозорци, се избират врати с подобен нюанс. Ако прозорците още не са монтирани, добро решение би било вратите и дограмата на прозорците да бъде в същия цвят. При този случай не е задължително да се съобразяваме с цветовете в интериора.

В заключение можем да кажем, че няма строги правила при избор на съчетания> – дали с мебели, подове, стени или монтираните прозорци. И човек трябва да се ръководи не само от препоръките на специалисти, но и от собственото си чувство за стил. Ако Ви е трудно да съчетаете световете, тъй като има много голямо разнообразие от цветове във вашето жилище, то най- правилният вариант би бил да се спрете на светлите нюанси. Те от своя страна се съчетават добре както със светли/ярки и меки цветове от интериора, така и с подовите настилки, боядисани стени и тавани.

Избор на цвят на вратите за интериора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *