Голяма врата

За да си изясним по-добре конструкцията на вратите, трябва да познаваме всички елементи, от които са изградени те. За целта ще разгледаме детайлно, всички съставни части на една врата.

Брава ключове врата

  • Крило – това е подвижната част, която ни осигурява достъп до определена стая. Материалите му на изработка са разнообразни – HDF, стъкло, алуминий. Конструкцията на крилото обикновено представлява рамка, която е подсилена чрез масивна дървесина и допълнително оребряване. Изолацията варира според серията на вратите. Крилата могат да бъдат, както с традиционно отваряне, така и с плъзгащ механизъм.
  • Каса – касата е елемента, който се слага отгоре на зида и крилото. Има различни размери каси с регулируеми первази, в зависимост от зида, който трябва да облекат. Предложения има и за и “щокови” каси с ширина 10 см. като первазите там са едностранни. Касите се различават и по техния външен вид. Съществуват прави каси с прави первази и обли каси със съответно обли первази към тях. За панелните жилища, при които има излята в бетона метална каса и тя няма да се премахва, се предлага специален вид – каса Панел. Предлага се, както за входни, така и за вътрешни интериорни врати. Тя покрива перфектно съществуващата, каса от метал, а строителният проходим отвор намалява минимално широчината си до 2.5 см.
  • Первази – первазът представлява Г-образен профил, който е изработен от същия материал като касата. Едната страна на первазът – перо, се монтира за касата. Перото  може да влиза в различна степен в касата, затова первазът бива регулируем. Другата част “ляга” на стената и остава видима. Касите, които се регулират имат первази от двете страни. Обикновено те се слагат двустранно и са плаващи, но има модели врати, при които само единият перваз е регулируем, тъй като за другия са монтирани пантите и насрещника.
  • Уширение – монтира се на касата, а на него се монтира первазът. Използването на уширение се налага основно по две причини. Първата от тях, е когато трябва да се постави каса на зид с много голяма ширина. В такъв случай стандартните размери каси не покриват зида и към тях се монтира уширение. В зависимост от серията, уширенията биват 15 или 22 см. Друга причина за добавяне на уширение е при много голяма денивелация на стените. Стандартните размери каси, не могат да покрият добре големи кривини в зидовете, а уширенията спомагат за това.
  • Фалцови и безфалцови крила, в зависимост от серията. Фалцовите крила покриват технологичната фуга между крило и каса. Безфалцовите известни още като тапетни, лягат плътно на касата на нивото на стената. По отношение на конструкцията, крилата обикновено са произведени от плоскости HDF, с рамка от масив. Някои имат допълнително оребряване, а други са с пълнеж тип “пчелна пита”.
  • Обков – термина обхваща всички метални елементи по вратите: брава, панти, дръжки, патрон и ключове.
Какви са съставните елементи на вратите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *