Изкуство при входните врати

В днешно време са малко нещата, които могат да ни впечатлят. Но какво ще кажете, ако видите сграда построена от входни врати, или дръжка на врата във формата на ръка подадена за ръкостискане? Сигурно ще си кажете, че е невъзможно, но за въображението на твореца няма граници.

Сграда от входни врати

В южно-корейския град Сеул се намира 10 етажна конструкция, изработена от 1000 входни врати. Авторът на мащабното произведение на изкуството е Choi Jeong-Hwa, който споделя, че като малък е искал да стане художник, но рисуването не му се е отдавало. Прекарвал е по-голямата част от ежедневието си по улиците, откривайки интересни изхвърлени предмети, които събирал и снимал. След време осъзнал, че това занимание му носи удоволствие. Въображението и находките му сътворяват инсталация направена от стари и ненужни врати. Той казва, че „нормалните” хора създават по-впечатляващи творения, дори и от професионалистите в областта.

Идея за дръжката на вратата

Всеки ден я използваме, и не забелязваме нейната същност, защото сме свикнали до голяма степен със стандартната форма на дръжката за врата. Все пак нейната функция е да отваря и затваря. Но има и доста разчупени идеи на креативно мислещи дизайнери, които ни оставят без дъх. Още в първия момент, когато я видиш, дръжката грабва вниманието и ни дава доста солидна тема на размисъл, като: какво точно представлява като форма, защо точно така изглежда, от какво е изработена и какъв е скрития замисъл на твореца на този уникален шедьовър, на този така иначе обикновен елемент от вратата.

Дръжка за входната врата тип ръка

Вратите навсякъде около нас

Всеки е свикнал, че входната врата е нещо, което разделя дома от външния свят. През погледа на твореца, вратата става част от изкуството. Изборът на нестандартното, било то дръжка или цвят на врата, дава бегла представа за характера и личността на обитателя на жилището. Със сигурност би се запечатало в съзнанието на всеки един посетител, гост или просто минувач. Изборът на детайл, който загатва чувство към изкуството, е малко прозорче към цветната душа на истинския артист.

Вратите – част от изкуството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *