Освен модела, вратата придобива красив и завършен вид, благодарение на фурнира, който е положен като покритие. Предполагам, че не сте и подозирали, че фурнира е бил използван за декорация още в древен Египет. С началото на индустриалната епоха стартира и истинското производство на фурнира в средата на миналия век.

Фурнирът, всъщност, представлява фина дървесина, която е била обработена по определен начин на слоеве, които образуват листове с 3мм дебелина. Тези листове обличат съвременните интериорни врати, като им придават стила на дървените.

Известни са два метода за рязане на дървесината:

– Тангенциален метод – рязането се осъществява под ъгъл от 45⁰ на дървесните пръстени;

– Радиален метод – рязането се осъществява по повърхността на центъра на окръжността;

Съществуват около 200 вида дървесина, от които се прави естествен фурнир. Според технологията обработването им се извършва по два начина: с изсушена и пресована дървесина, предварително залепена и оцветена и само със слепени листове.

Използването на естествен фурнир спестява голямо количество дървесина за изработването на интериорни врати. Вратите, направени с естествен фурнир изглеждат като изработени изцяло от дърво, а в същото време се избягва свиването и разширяването на масивната дървесина.

Спирайки се на интериорни врати с естествен фурнир, допускаме природна красота в дома си, без да се налага да унищожаваме голямо количество дървета. По отношение на цената, интериорните врати, покрити с естествен фурнир са значително по-скъпи от вратите, покрити с имитация на дърво.

В магазинната мрежа се продават различни видове фурнири, имитиращи дървесна кора, също така и PVC фолио, наподобяващо дървесина. Всеки един клиент ще направи своя избор според бюджета, с който разполага, независимо дали се интересува от врати в София или друг град.

Модели фурнир, предназначен за интериорни врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *