Освен модела, вратата придобива красив и завършен вид, благодарение на фурнира, който е положен като покритие. Предполагам, че не сте и подозирали, че фурнира е бил използван за декорация още в древен Египет. С началото на индустриалната епоха стартира и истинското производство на фурнира в средата на миналия век.

​ Какво представлява той?

Фурнирът, всъщност, представлява фина дървесина, която е била обработена по определен начин на слоеве, които образуват листове с 3 мм. дебелина. Тези листове обличат съвременните интериорни врати, като им придават стила на дървените. Съществуват около 200 вида дървесина, от които се прави естествен фурнир. Според технологията обработването им се извършва по два начина: с изсушена и пресована дървесина, предварително залепена и оцветена и само със слепени листове.

Известни са два метода за рязане на дървесината:

  • Тангенциален метод – рязането се осъществява под ъгъл от 45⁰ на дървесните пръстени;
  • Радиален метод – рязането се осъществява по повърхността на центъра на окръжността;

​ Предимстава на фурнира от естествено дърво

Използването на естествен фурнир спестява голямо количество дървесина за изработването на интериорни врати. Вратите, направени с естествен фурнир изглеждат като изработени изцяло от дърво, а в същото време се избягва свиването и разширяването на масивната дървесина.

Спирайки се на естествения фурнир, като предпочитан материал за врати, допускаме природна красота в дома си, без да се налага да унищожаваме голямо количество дървета. По отношение на цената, оправдано и очаквано е, че те ще са значително по-скъпи от вратите, покрити с имитация на дърво. Така, че е чудесно, че има варианти за врати, които са с отлични характеристики, без да се налага да заплащате огромни суми за тях. Ще получите продукт, който е от издръжлив материал и ще ги ползвате години наред.

Ако се разходите из специализираните шоурумове за врати или разгледате техните страници в интернет, ще намерите различни видове фурнири, имитиращи дървесна кора, също така и PVC фолио, наподобяващо дървесина. Всеки един клиент ще направи своя избор според бюджета, с който разполага, независимо дали се интересува от врати в София или друг град.

Модели фурнир, предназначен за интериорни врати
Отбелязана с:        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *