Безфалцова врата

В последващия текст ще засегнем темата за фалцови и безфалцови интериорни врати и ще опитаме да изброим всички предимства, недостатъци и разликите между тях.

Фалцови врати

Какво представлява фалцът? Фалцът е Г-образен профил от едната страна на крилото. Предназначението му се изразява в доброто прилягане и уплътняване на перваза, така че да не се получава фуга между крило и каса. Фалцът на крилото спомага за добрата изолация от шум и топлоизолация. Също така не позволява преминаването на прах от едно в друго помещение.

фалцови крила на врата , плътно уплътнение

Минус при тях е нуждата да имате стандартен отвор или да подготвите отвора за монтаж на такъв тип врата. Именно наличието на фалца налага това. При безфалцовите врати могат да се правят корекции в ширина и при нужда може да се подрежат, както в горната, така и в долната част на крилата. Това е невъзможно, ако вратата има фалц. Когато избирате фалцова интериорна врата е необходимо определяне посоката на отваряне на вратата предварително. Друга особеност, която имат фалцовите врати е тяхната по-ниска цена. Производственият процес е по-сложен спрямо този на тапетните крила и това оскъпява този вид врати.

Безфалцови врати

Те са известни още като тапетни. При тях го няма Г-образения профил на крилото, който присъства при фалцовите интериорни врати. Крилото им е двустранно гладко и не ляга върху перваза, а влиза вътре в самата каса. При такъв вид затваряне остава технологична фуга между касата и крилото. За да бъде по-добре шумо- и топлоизолирана вратата, има поставено уплътнение на касата.

Безфалцова синя врата

 

Основното тяхно положително качество е, че посоката на отваряне може да се конкретизира дори в деня на монтажа. В случай, че до последно не сте определили посоката на отваряне, можете спокойно да се насочите към тапетна врата без да се притеснявате.

Друг техен плюс е, че ако в дома си нямате стандартни отвори, безфалцовите крила дават възможност за корекции и в ширина и във височина. В случай, че сте завършили със стените и не желаете да променяте отворите, тогава просто ще се коригират крилата и касите, без да се налага да минавате през къртене, измазване и боядисване отново. Накрая е важно да споменем и фактът, че безфалцовите интериорни врати са по-евтиният вариант.

Вече имате всички нужни факти за фалцовите и безфалцовите врати. Моделите и от двата вида са многобройни. Изборът е във Вашите ръце.

Врати с фалц или без фалц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *