За да може вратата към спалнята да служи дълго време, дойде ли момента на избор, придайте значение на материала на крилото, начина на отваряне, качеството на изработката, шумоизолационните характеристики. Дизайнът също е важен, защото задачата на вратата е не само да осигури комфорт, тишина и уединение в спалнята, но и да подчертае стила на интериора.

Как да съчетаем вратата със стила в стаята

Ако интериорът на спалнята вече е декориран, вратата трябва да отговаря на стила на стаята. Също така вземете предвид площта и геометрията на стаята и особеностите на мебелите. Има различни видове, които ви позволяват да закупите врата към спалнята, декорирана във всеки стил – от класически до авангард.

Ламинираните или фурнировани врати хармонично се съчетават с традиционния интериор. За дизайна на елитен интериор обикновено се избират продукти от масивна дървесина.

Ламинираните врати съчетават достъпни цени, лесна поддръжка и богат избор от дизайнерски решения. Днес те са доста популярни сред избор за покупка.

Фурнированите врати са подобни на ламинираните врати, но вместо с филм, са покрити с тънки пластове от естествен дървен материал. Фурнированите врати имат предимствата на продуктите от масивна дървесина, но са по-евтини. Те ще се превърнат в допълнение към интериора в етнически, екологичен или класически стил.

Емайлираните врати изглеждат особено добре в стая в стил Арт модерн. Емайловото покритие може да бъде избрано в съответствие с общата цветова гама на помещението. В спалните, вратите следва да бъдат в пастелни и леки нюанси, които са по-подходящи – слонова кост, кремаво, бежово.

Ако имате афинитет към хай-тек или модерен стил, монтирайте стъклени врати в спалнята. Специалното покритие прави стъклото по-малко прозрачно, така че помещението запазва усещане за уединение. Стъклените врати са хигиенични, не изискват специални грижи. Те обаче не могат да осигурят висока звукоизолация.

Характеристики на дизайна на вратите

Съвременните производители предлагат алтернативи на класическите люлеещи се конструкции:

  • Плъзгащи се врати. Крилото на вратата в тях се движи успоредно на стената по специални водачи. Това е чудесно решение, когато пространството е ограничено. Те обаче имат недостатък – лоша звукоизолация.
  • Врата тип книга. Платното на такива врати се състои от два елемента: когато се отварят, те се издърпват напред и се сгъват, като разперена книга. Звукоизолацията на вратите също е доста ниска.
  • Врати „невидимки“. Когато са монтирани, такива врати образуват една равнина със стената: касата не стърчи над нивото на стената, няма первази, а  монтажа се извършва от специални 3D панти. Ако оцветите цвета на вратата със стената, тя ще бъде почти невидима.

Как да изберем цвят/нюанс

За дизайн на спалнята не се препоръчват ярки светли нюанси. Необходимо е също така да запомните, че светлите тонове изкуствено разширяват пространството, а тъмните го намаляват.

Изборът на готови решения в магазините е огромен, така че на сто процента ще откриете съвпадащия с Вашите изисквания вариант. Ако търсите конкретен нюанс, можете да закупите интериорни врати за боядисване или да поръчате емайлирана врата, като предварително изберете всеки нюанс по скалата RAL. Това отваря допълнителни възможности за интериорен дизайн – например можете да боядисвате вратата в един нюанс с мебели, декорация и т.н.

Как да намерите баланс между цена и качество на продукта

Колкото по-скъп е продуктът, толкова по-високо е неговото качество. Тяхната надеждност и издръжливост съответстват на разходите. Ламинираните врати са по-достъпна опция.

Когато купувате ламинирана врата, ключовите критерии са дебелината и качеството на покритието. Ако се повреди, в резултат на промени в температурата и влажността, крилото на вратата може бързо да се деформира.

Врата за спалня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *