входни врати

До избора на входна врата се стига чак като извършим всички малки и големи начинания по ремонта. Изглежда лесна задача, но не и спрямо различните разбирания на отделните култури по света.

Запад –  Заложи на сигурност и надеждност

За западната култура, входната врата представлява неотменен и важен елемент от всяка една сграда. Тя бива както архитектурно привлекателен елемент, така и такъв служещ за защита.  Основната идея, която е заложена в нея,  е постигането на неприкосновеност.

Особено за страните от Запада, най-високо цененото качество е възможността за протекционизъм на дома. Дори и сред нас, българите, е останала не по-малко красноречивата концепция – „Моят дом е моята крепост“, на която входната врата се явява своеобразен защитник.

Но какво значение й придават на Изток?

Фън Шуй – баланс и енергия

Фън Шуй е учение за пресъздаването на баланс между средата, човекът, природните елементи и сили. То се базира върху постигането на оптимално съчетание на енергията – Ци,  която всъщност привнася равновесието между тях.

Като едно от петте метафизични изкуства, Фън Шуй е фокусирано върху изучаването на предметите. Тяхното хармонизирано позициониране, един спрямо друг,  по начин, който пресъздава енергиен баланс в средата им.

Каква е, обаче, връзката между Фън Шуй и входната врата? Огромна. За китайската култура, всеки един елемент на сградата, било то дома или офиса, повлиява върху общото благосъстояние на нейните обитатели –  на физическо, ментално и дори на материално равнище.

Входната врата във Фън Шуй бива възприемана като „портал“ на енергия, който зарежда и поддържа цялото домакинство. Поради това, нейният подбор и начина й на поставяне, дефинират и количеството на привлечени положителни вибрации към дома.

В тази насока е важно, входната врата да отговаря на няколко основни изисквания:

  • Да се отваря навътре, не навън.

Условието се свърза с възможността да се опосредства потока на добрите вибрации. Когато входната врата се отваря навън, нейното движение би могло да окаже влияние върху хората, чакащи пред нея, като ги накара да отстъпят назад. Този резултат, спрямо Фън Шуй, се възприема за „негостоприемно“ и водещо негативен заряд към дома. При обратното придвижване на входната врата, съответно, се притегля желаната здравословна и добра енергия.

  • Да бъде в синхрон с помещението.

Липсата на правилна комбинация, между размерите на стаята, спрямо самата врата, също би могъл да предизвиква дисбаланс. Подобен проблем, често се проявява при извършването на ремонти, които са свързани с разширение и доизграждане, но задържат първоначалния размер на входните пространства.

  • Да бъде добре поддържана.

Това условие се свърза с добрата поддръжка на входната врата –  външния й вид, липсата на звуци при отваряне или затваряне и лесното й придвижване. Грижата за тези елементи се свърза с градивност и любов – качества, които спомагат за уюта на един дом и привличат подобна енергия към него.

  • Да бъде съчетана с интериора и екстериора.

Съставът на антрето, като част от вътрешната среда на помещението, е повлияващ фактор върху подбора на входна врата. Според Фън Шуй, тя никога не трябва да се поставя срещу друга, която се използва за изход от помещение, тъй като по този начин потокът на положителна енергия „ изтича“.

Важно е и съображението, че в зоната на влизане не би трябвало да се поставят остри предмети или такива конструктивни елементи. Подобни форми се асоциират за неблагоприятни за входа на дома.

  • Да бъде с подходящ цвят.

Цветът на входната врата оказва също влияние върху достигането на балансираност в помещението. Обикновено, той се подбира на базата на географската  й посока и съответстващият й елемент – Дърво, Метал, Вода, Земя.

Приложимите групи от цветове, с които би следвало да се съобрази този на входната врата, са следните:

  • Изток – елемент Дърво (зелено, кафяво);
  • Запад – елемент Метал (бяло, сиво, металик цветове);
  • Север – елемент Вода (синьо, черно, бяло);
  • Юг – елемент Земя (зелено, кафяво, черно).

Независимо обаче, какви са разбиранията спрямо вида и концепцията на входната врата, удачният избор винаги се осланя на личните предпочитания. Изграждането на дом изисква освен рационалност, но и желание, енергия и най-вече любов.

Критерии за избор на входна врата, спрямо културите на Запада и Изтока

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *