Блиндирана врата

Поставянето на блиндираната врата е важна част при обновяването на помещението, така че всяка една част е важна – от основните елементи до прага. Между другото, прагът изпълнява декоративни и практически функции.

1. Предназначение:

Това е бариера срещу мръсотия и влага от улицата. Освен това играе ролята на декоративен елемент. Прагът увеличава степента на защита на сградата от нарушители. Не е трудно да създадете праг собственоръчно, важно е да спазвате основните параметри и правила. На първо място, следвайте височината, тя не трябва да надвишава три сантиметра. Не забравяйте за най-важната му задача – това е свързване на вратата с пода и визуалната им хармония.

2. Първи стъпки

Изберете вида на конструкцията, след това вземете решение за материалите за производство. Започнете от стила на стаята, индивидуалните предпочитания и бюджета.

Праг на блиндирана врата

Честа грешка при създаването на праг е повишената височина, това решение може да създаде неудобства при влизане и излизане от стаята. Хората винаги ще се спъват. Ако производителят е включил и лайсна за прага в комплекта с рамката на блиндираната врата, няма да се наложи да търсите. Въпреки че се случва клиентът да трябва да търси сам. Поставянето на прага трябва да се направи в края на монтажния процес на вратата.

Когато избирате модел на праг, вземете под внимание параметрите:

– размери;
– материали за поставянето;
– разстоянието от крилото до прага при затворено положение;
– форма.

Надеждното прилепване на крилото към прага ще осигури връзка тип „заключване“. Важно е да се има в предвид ежедневното натоварване, ако е максимално, по-добре е да се избере надежден и издръжлив материал.

3. Избор на материали

Производителите предлагат различни видове материали за прага:
Дървени – Екологичността на материала е завладяла много наемодатели, понеже се съчетава добре с врати и мебели.
Метални – При избора на този вид, хората се отблъскват от основните предимства – запазването на формата и външния вид.
Тухла – Това е достъпна и силна суровина.
Пластмаса – В момента той е един от най-популярните и търсени изкуствени материали.
Цимент – Този вид праг ще бъде най-бюджетният и практичен.

Праг на блиндирана врата

Най-често срещаните варианти при избора на материали за създаване на праг – метал, дърво и бетон. Безспорно дървото е на водеща позиция. Дървен праг може да бъде създаден от сортове по-издръжлива дървесина. Разбира се, няма да бъде здрава като металната или бетонната, но е по-лесно да се постави и премахне.

4. Сглобяване на дървен праг

За направата му често се използва дъб или бреза. Преди поставяне на материала, трябва да се обработи със защитно съединение срещу влага. Безпрепятственото отваряне на блиндираната врата е признак за правилната работа, а елементът е прикрепен с винтове или пирони.

5. Монтаж на метален праг

По принцип те са комплектовани с PVC врати. Готовият праг може да бъде закупен във всеки магазин за обков.

Праг на блиндираната врата? Какъв трябва да е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *