Вратите не са нещо, за което мислим често, но те имат различни роли в нашия дом. Хубаво е да бъдат добре подбрани, за да сме сигурни, че домът ни ще бъде защитен и уютен!

Врата

Ето няколко любопитни факта за вратите

  1. Вратите датират от египетската ера. Може би си мислите, че вратите биха се изкривили в голямата египетска жега, но за щастие на египтяните климатът им е бил горещ и сух, така че дървесината не би могла да се изкриви, заради ниската влажност на въздуха и високите температури.
  2. Дървените врати несъмнено са били най-често срещаните в древността. Археологическите и литературни данни показват разпространението им в Египет и Месопотамия. Според стенописите на Помпей и оцелелите фрагменти те приличат много на модерни врати с дървена ламперия; те са били изградени от вертикални греди и хоризонтални греди, рамкирани заедно за опорни панели и от време на време оборудвани с брави и панти. Този римски тип врати е приет в ислямските страни.
  3. В Китай дървената врата се е състояла от два панела, долен, който е бил подплатен с хартия и горен, който е бил плътен.
  4. Типичната западна средновековна врата е била от вертикални дъски, подплатени с хоризонтали или диагонална подпора. Този тип врати са били подсилени с дълги железни панти и обшити.
  5. В домашната архитектура интериорните двойни врати се появяват в Италия през 15 век, а след това в останалата част на Европа и американските колонии.
  6. Вратите в храма на цар Соломон са били направени от маслиново дърво, което е изключително издръжливо и силно. То е с наситен кафяв цвят, с маслинови шарки, допринасящи за уникалния външен вид. Маслиновото дърво се е превърнало в популярен избор поради своята трайност и зашеметяващ дизайн.
Врата
  1. В Индия обаче са предпочели да използват камък за изработка на вратите си считайки, че те са значително по-здрави и по-добри в задържането на топлина. Древните индийски врати са имали шарнири от всеки край, което е позволявало по-лесно движение.

7 Любопитни факта за вратите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *