Вратите не занимават мислите ни, но те са много важни и имат различни роли в дома. Хубаво е да бъдат добре подбрани, за да сме сигурни, че домът ни ще бъде защитен и уютен!

Врата

Ето няколко любопитни факта за вратите

  1. Вратите датират от древния Египет. Това може би, ще Ви подтикне към мисълта, че вратите биха се изкривили в голямата египетска жега, но за щастие на египтяните климатът им е бил горещ и сух, така че дървесината не би могла да се изкриви, заради ниската влажност на въздуха и високите температури.
  2. Дървените врати несъмнено са били най-често срещаните в далечното минало. Всички данни от археологията и историческите летописи, показват наличието им в Египет и Месопотамия. Стенописите на Помпей и фрагментите, които са запазени, показват, че те наподобяват много врати с дървена ламперия. Те са били създадени от хоризонтални и вертикални греди, комбинирани в рамка заедно, срещало се е и оборудване с панти и брави. Подобен римски почерк при вратите е намерен и сред ислямските страни.
  3. В Китай дървената врата се е състояла от два панела, вътрешен запълнен с хартия и външен, който е бил плътен
  4. Типично за средновековната врата на западния свят, е било разположението на вертикални дъски, пресечени с хоризонтални или диагонални подпори. Този тип врати са били подсилени с дълги железни панти и обшити.
  5. Ако обърнем поглед към вътрешната архитектура в Италия, можем да разберем че първите интериорните двойни врати се появяват XV век, именно там. Чак след това навлизат и в останалата част на европейския континент и американските колонии.
  6. Интересно е да се отбележи , че в храма на цар Соломон, вратите са били направени от маслиново дърво, което е изключително издръжливо и силно. То е с наситен кафяв цвят, с маслинови шарки, допринасящи за уникалния външен вид. Маслиновото дърво се е превърнало в популярен избор поради своята трайност и зашеметяващ дизайн.
  7. В Индия обаче са предпочели да използват камък за изработка на вратите си считайки, че те са значително по-здрави и по-добри в задържането на топлината и хладината. Индийски врати са имали шарнири от всеки край, което е позволявало по-лесно движение.
Врата

 

7 Любопитни факта за вратите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *