Базилика Свети Петър

От момента на появата си, вратите винаги са носели загадъчност и мистерия след себе си. Символ към задгробен живот или портал към скрити съкровища, те са впечатлявали с уникалната си изработка и внушителен вид. Най-ранните сведения за използването им, са тези от древен Египет. Гробниците, в които полагали фараоните били запечатвани с масивни дървени врати, които били боядисвани в ярки цветове.

В хода на изминалите векове, те са се превърнали в нещо повече от средство, което да ни пази от нежелани гости и портал към домашния уют. Превърнали са се в произведения на изкуството и символ на спокойствие.

Спрямо различните култури и архитектури вратите са приемали множество различни и интересни форми и дизайни. Вижте, шестте най-известни сред тях:

1. Вратата на Колумб

Вратата на Колумб

Тя се намира в щата Вашингтон на входа на Белия Дом. Със своите 5 м. височина и 2 м. широчина е доста внушителна. По нея са изобразени ключови сцени от живота на Христофор Колумб – велик откривател и пътешественик. Дизайнът е направен от Рандолф Роджърс.

2. Портите към Рая

Портите на Рая

Бронзовата врата на източния вход на 500 годишната Флоренска Баптисария е най-известната врата. По нея има общо 28 бронзови панела, които изобразяват животa на Исус Христос. Оригиналните панели били свалени през 1990 г. след дълга служба, за да бъдат съхранявани в музея във Флоренция, с цел да бъдат предпазени от атмосферните условия.

3. Свещената врата в църквата Св. Петър, Рим

Свещенната врата

Според римската католическа вяра, вратата се отваря само на определени юбилеи, а през останалото време е заключена. Когато е отворена хората вярват, че преминавайки през нея се пречистват и лекуват. Великите бронзови панели на Свещената Врата се считат за сравнително модерни, защото са били поставени през 1949 г., като са заменили старите дървени орнаменти.

4. Месинговите врати в дворецa във Фрез, Мароко

Врати дворец Мароко

Царският дворец и прилежащите му градини, не са отворени за посетители, но 3-те масивни месингови врати на входа му са интересен обект, посещаван от туристите.

5. Императорската врата на Св. София, Истанбул

Императорска врата Истанбул

Императорската врата на 1500 годишната църква е забележителен портал, през който само императори са имали право да преминават, преди забележителната византийска сграда да се превърне в музей.

6. Катедралата Нотр Дам, Париж

Нотр Дам Париж врата

Вратата на тази забележителна катедрала изобразява последното причастие по пътя към отвъдното. Вратата и катедралата са на почти 800 години и успяват да съберат погледите на близо 18 млн. посетители годишно.

Шестте най-известни врати в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *